popol.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties

Aangepast zoeken
 
 
bezoek Belvilla vakantiehuizen
 
Bezoek PoPoL's webpagina's
 
verbeter je ranking op zoekmachines 
 
 
bezoek hpv.popol.eu
 
bezoek scheren.popol.eu
 
bezoek france.popol.eu 
 
bezoek lpg.popol.eu

bezoek duitsedoggen.popol.eu
 
speel sudoku bij popol.eu
 
bezoek Walterito's fototentoonstelling
 
Toen het Songfestival nog leuk was...
 

Toen het Songfestival nog leuk was...

 
De oudere generatie blogbezoekers zal zich wellicht de gouden jaren van het Eurovisie Songfestival nog wel herinneren. In de tijd dat alles nog in zwart-wit werd uitgezonden, lang voor de Oost-Europeanen de boel kwamen verzieken, was het Songfestival een keurige bedoening, waarbij zangtalent absoluut voorrang had op spektakel.
 
Hoewel Frankrijk het jaar voordien had gewonnen, werd de wedstrijd in 1963 om financiële redenen in Londen gehouden en verzorgde de BBC de uitzending. Dit moet zowat het toppunt van technisch vernuft in combinatie met vakmanschap zijn geweest. Er stonden zelfs geen microfoons op de bühne, want Aunty maakte gebruik van z.g. boom-microphones, zoals die ook in de filmwereld (nog steeds!) worden gebruikt.
 
In combinatie met een uitgekiende beeldregie leverde het Britse vakmanschap een pareltje van een uitzending af, waarbij ieder hedendaags 'Eurovision Song Contest' in het niet verzinkt.

Voor Nederland deed Annie Palmen mee. Met "Een Speeldoos" behaalde zij een gedeelde laatste plaats, samen met nog drie andere landen (Zweden, Finland en Noorwegen) die 'nil points' kregen toebedeeld. Jacques Raymond mocht de eer van België verdedigen met "Waarom" en werd tiende, met vier puntjes. Wie dacht dat de taalbarrière voor deze zwakke resultaten zorgde -wie begrijpt er wat die Nederlanders of Scandinaven zingen?- komt bedrogen uit, want de winnaars van 1963 kwamen verrassend uit ... Denemarken. Het echtpaar Grethe & Jørgen Ingmann won het Songfestival met "Dansevise", een prachtig lied over een meisje dat al dansend naar haar verloren geliefde snakt.
 
Het was de eerste keer dat een duo de zangwedstrijd won, en ook de eerste keer dat een Scandinaafs land met de hoogste eer ging lopen. Het zou nog tot 1974 duren eer er weer een Scandinaafse overwinning viel: het "Waterloo" van ABBA betekende meteen ook het Waterloo van het Songfestival. Gedaan met de keurige zangers en zangeressen in nette pakken en jurken. Vanaf dan zou spektakel, kleur en dans meer en meer de overhand gaan halen op puur zangtalent. Jammer...
 
 
1963: and the winner is:
 
 

 
 

Reacties

prlwytskovsky op 02-02-2012 16:58
Ik vind er tegenwoordig niks meer aan, aan dat songfestival. Hoop gebrul en motorisch gestoorde bewegingen.
Maar dat zal wel komen omdat ik een jaartje ouder ben geworden dan toen?
 
Groetjes: Peter.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl