popol.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
advertenties

Aangepast zoeken
 
 
bezoek Belvilla vakantiehuizen
 
Bezoek PoPoL's webpagina's
 
verbeter je ranking op zoekmachines 
 
 
bezoek hpv.popol.eu
 
bezoek scheren.popol.eu
 
bezoek france.popol.eu 
 
bezoek lpg.popol.eu

bezoek duitsedoggen.popol.eu
 
speel sudoku bij popol.eu
 
bezoek Walterito's fototentoonstelling
 
Vergeten feestdag: Maria Lichtmis
 

Vergeten feestdag:
Maria Lichtmis

 
Volgende week vieren we het feest van Maria Lichtmis. Hé, het feest van Marie-wie?

Ja, dames en heren blogbezoekers: 2 februari is al eeuwenlang een kerkelijke feestdag, en net zoals het feest van Onnozele Kinderen en het feest van Driekoningen is het verbonden aan Kerstmis.

Met Maria Lichtmis wordt het zuiveringsritueel herdacht dat Maria -conform de Joodse wet (Leviticus 12)- veertig dagen na de geboorte van haar kind moest houden. Vandaar ook de Latijnse benaming Purificatio Mariae.

Het feest wordt in Protestantse kringen helemaal niet, en in Roomse gezinnen amper nog gevierd, hoewel het enkele leuke tradities inhoudt: met Maria Lichtmis worden niet alleen kaarsen gewijd, vroeger werden er ook kaarsenprocessies gehouden en -voor jong en oud extra leuk- het is ook de dag dat er traditiegetrouw pannenkoeken op tafel komen.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vanuit Frankrijk een nieuwsbrief kreeg, waarin deze oude gewoonte wordt aangehaald: van de Franse supermarktketen AUCHAN mocht ik een Nederlandstalige reclame ontvangen waarin -volledig anno 2012- kant-en-klaar pannenkoekenbeslag en ... Nutella worden gepromoot.
 
Er is een oud Nederlands gezegde dat over Lichtmis gaat en luidt: "Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm." Laten we het feest van Maria Lichtmis niet teloor laten gaan. Bij deze een oproep aan iedereen om komende donderdag 2 februari onszelf en onze kindjes te verwennen met een heerlijke -al of niet zelfgemaakte- pannenkoek!
 
Wil je wel, maar heb je geen recept? Kijk dan even op mijn ander blog, je vindt er het recept voor zowel zoete pannenkoeken (HIER) als voor hartige pannenkoeken. (HIER)
 
 
Maria Lichtmis is pannenkoekendag 
 
 

Reacties

ditwordtniets op 25-01-2012 19:55
popol, kom je dan hier pannenkoeken bakken, je weet dat ik redelijk goed kook, maar pannenkoeken bakken lukt mij nooit.
ditwordtniets op 25-01-2012 19:53
in West-Vlaanderen is het ook de gewoonte om nieuwgeborenen op die dag naar de kerk te brengen en ze onder de hoede van Maria te brengen.
Zo werd ik met mijn jongste, geboren op 24 mei, uitgenodigd om hem aan Maria op te dragen op twee februari samen met de andere baby's die in dat jaar na 2 februari waren geboren. Niet dat ik gelovig ben maar die dienst had wel iets vond ik.
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl